Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Attiecas
21.01.2009

Pareizā valodā varam teikt, ka likumi attiecas uz visiem. Aritmētikā varam teikt, ka divi pret četri attiecas tāpat kā viens pret divi.

Padomju okupācijas pus gadsimtā vārdu attiecas, kam pašam par sevi nav nekādas vainas, sāka lietot kā krievu valodas atdarinājumu, lai gan latviešu valodā teicām un joprojām labāk ir teikt vārdu savienojumu – ir attieksme. Citreiz krieviskotā attiecas vietā iederas arī citi vārdi, piemēram, izturas, izprot un citi.

Par šo valodas kļūdu daudz runāts, tomēr līdz šim panākumu tikpat kā nav. Laikrakstos, radio, televīzijā, amatpersonu runās un rakstos joprojām bieži manāms vārds attiecas nevietā.

Tālāk teikumi kopā ar labojumiem.

– Es zinu kāda pret mani ir skolasbiedru attieksme (vai – kā pret mani izturas skolasbiedri, nevis – kā pret mani attiecas skolasbiedri).

– Prezidents paziņojis, ka viņam ir negātīva attieksme (nevis – ka viņš negātīvi attiecas) pret koalīcijas valdības veidošanu.

– Kompānija uzskata, ka Latvijas valdībai ir nopietna attieksme (nevis – ka Latvijas valdība nopietni attiecas) pret cellulōzes rūpnīcas projektu.

– Baltijas valstu attieksme pret partnerattiecībām mieram ir ļoti nopietna (nevis – Baltijas valstis ļoti nopietni attiecas pret partnerattiecībām mieram).

– Ja tiesnesis nejūtas labi, tad pēcpusdienā tiesas dalībnieks nodomā: «Redz, kā viņš pret manu lietu nevērīgi izturas (nevis attiecas)».

– Pāvests izprot baltiešu neatkarību (nevis – Pāvests ar izpratni attiecas pret baltiešu neatkarību).

– Iepazīsimies, kā dažādās pasaules valstīs vērtē smēķēšanu (nevis – attiecas pret smēķēšanu).

– Uzdevumus atbildīgi veic (nevis – pret uzdevumiem atbildīgi attiecas) sōliste Dzene.

– Arodbiedrības nevar atbalstīt cenu paaugstināšanu bez kompensācijām (nevis

– Arodbiedrības nevar pozitīvi attiekties pret cenu paaugstināšanu bez kompensācijām).

– Kāda tagad ir studentu attieksme (nevis – kā tagad studenti attiecas) pret latviešu valodu?

– Ko skolotāji dara (nevis – kā skolotāji attiecas), ja skolēni nenāk uz stundām?

– Eiropas Savienības vadītāji zina, ko dara, un izturas (nevis attiecas) pret savienības paplašināšanu nevis ar urravām, bet ar savu valstu vajadzību izpratni.

– Tikai pieaudzis cilvēks izprot, kā bija jāizturas (nevis jāattiecas) pret savu māti.

– Filmā notikumi rādīti ar vieglu irōniju (nevis – Filma attiecas pret notikumiem ar vieglu irōniju).

Tātad – nav kā krievu valodas atdarinājums jālieto viens vienīgs vārds attiecas, ja labāk katrs savā vietā iederas kāds cits vārds – atbalstīt, darīt, ir attieksme, izprot, izturas, rāda, veic, vērtē un vēl citi.



Vārda dienas
Alīna, Rūsiņš, Sandris
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».