Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Jūsu uzmanībai
21.01.2009

Latviešu valodā joprojām bieži gadās dažādi krievu valodas vārdu, vārdu nozīmju un gramatikas atdarinājumi. Mazāk manāmi paši krievu valodas vārdi. Bet krievu valodas stila atdarinājumi manāmi jo bieži. Viens šāds gadījums ir vārdu savienojums jūsu uzmanībai.

Mūsu valodā ir gan vārds jūs, gan vārds uzmanība. Arī šo vārdu savienojums jūsu uzmanībai latviešu valodā var būt atsevišķos gadījumos. Bet vairākos masu saziņas līdzekļos tas manāms pārāk bieži un sāk atgādināt krievu valodas vārdu savienojumu вашему вниманию, kas manāms šo pašu masu saziņas līdzekļu krievu tekstos. Par godu Latvijas valsts radiofonam var teikt, ka savienojums jūsu uzmanībai pēdējos gados manāms ļoti reti, kopš, piemēram, pirmajā programmā krievu valodā vairs neraida. Bet šis vārdu savienojums manāms joprojām itin bieži dažādos laikrakstos un mazajos privātajos raidītājos un televīzijā.

– Piedāvājam jūsu uzmanībai fragmentus no preses konferences.

Jūsu uzmanībai dienas notikumu apskats.

Jūsu uzmanībai laika ziņas.

Jūsu uzmanībai sludinājumi.

– Nākamā dziesma, ko piedāvājam jūsu uzmanībai, saucas «Vieta šajā pasaulē».

Varētu taču taupīt vietu laikrakstu lappusēs un laiku radio un televīzijas raidījumos, izsakoties bez vārdu savienojuma jūsu uzmanībai.

– Piedāvājam fragmentus no preses konferences.

– Dienas notikumu apskats.

– Laika ziņas.

– Sludinājumi.

– Nākamā dziesma, ko piedāvājam, saucas «Vieta šajā pasaulē».

Ir taču pavisam skaidrs, ka lasītājs, kas lasa avīzi, radioklausītājs vai televīzijas skatītājs jau ir pievērsis uzmanību. Bet tos, kas uzmanību nav pievērsuši, ar vārdu savienojumu jūsu uzmanībai pie lasīšanas, klausīšanās vai skatīšanās nevarēs piedabūt. Varbūt ar šādu izsaucienu varētu piesaistīt neuzmanīgu klausītāju uzmanību kādā sapulcē.

Pavisam nelāgs ir šāds teikums:

Jūsu uzmanībai jaunāko ziņu pārraides izlaidums.

Krievu valodas stils šeit ir ne tikai vārdu savienojums jūsu uzmanībai, bet arī pārraides izlaidums. Varētu teikt īsi un skaidri: – Jaunākās ziņas.

Vēl daži labojami teikumi.

– Šoreiz jūsu uzmanībai parapsīcholoģijas institūta vadītāja viedoklis.

– Piedāvājam jūsu uzmanībai daļu no akreditācijas ceremonijas.

Iztiksim bez vārdu savienojuma jūsu uzmanībai.

– Šoreiz parapsīcholoģijas institūta vadītāja viedoklis.

– Piedāvājam daļu no akreditācijas ceremonijas.



Vārda dienas
Alīna, Rūsiņš, Sandris
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».