Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Izpalikt?
21.01.2009

Par vārdu izpalikt Jānis Endzelīns grāmatiņā «Dažādas valodas kļūdas» raksta: «.. šis pēc vācu «ausbleiben» darinātais vārds ir rupjš un gluži lieks ģermānisms, ko nevar arī ar kādu «atpalikt» attaisnot. Un tomēr to vēl sastopam arī tagadējā valodā, piem., «incidents izpalika» (pareizi: nenotika, neradās, negadījās); «labāk viņš tur būtu izpalicis» (pareizi: iztrūcis, neieradies).»

Arī tagad gadās šādi teikumi.

– Pēc Karuļa kunga domām pozitīvs bija tas, ka ar 1934. gada 15. maija apvērsumu izpalika partiju savstarpējie ķīviņi un apkaŗošanās.

– Rīgas Mūzikālā teātŗa galvenajam diriģentam Jānim Kaijakam zudušas cerības, ka viņu uzaicinās uz šā teātŗa 50 gadu jubilejas sarīkojumiem, kuŗi teātŗa likvidācijas dēļ izpaliks.

– Latvijas Lidsabiedrība juridiski nav atbildīga par kontrabandas ieroču nomešanu Indijā, bet morāla atbildība neizpaliek.

– Skaidrība Rīgas centra apbūvē izpalikusi sešus pēdējos gadus.

Latviski nevainojami runāsim citādi.

– Pēc Karuļa kunga domām pozitīvs bija tas, ka ar 1934. gada 15. maija apvērsumu beidzās (nevis izpalika) partiju savstarpējie ķīviņi un apkaŗošanās.

– .. teātŗa 50 gadu jubilejas sarīkojumi .. teātŗa likvidācijas dēļ nenotiks (nevis izpaliks).

– .. morāla atbildība paliek (nevis – neizpaliek).

– Skaidrības Rīgas centra apbūvē nav bijis (nevis – skaidrība Rīgas centra apbūvē izpalikusi) sešus pēdējos gadus.

Latviešu valodā pēdējos gados daudzi runātāji un rakstītāji bez vajadzības atdzīvina barbariskus vācu valodas vārdus, kas mums nav vajadzīgi. Nožēlojami ir apgalvojumi, ka vācu valodas vārdi esot izteiksmīgāki nekā atbilstoši mūsu valodas vārdi. Ir ne mazums ļaužu, kas priecājas, ka atraduši nezin kādu valodas bagātību ar tādiem kā brūķēt, bilde, mamma, skunste, spice, zorte un daudziem citiem. Latvijas radioraidījumos par Mātes dienu tikai šās dienas nosaukumā dzirdams vārds māte, bet visas reportieres vienprātīgi sludina mammas vārdu, to simtiem reižu atkārtodamas sarunās ar bērniem. It kā ar to vēl būtu par maz mūsu valodas bojāšanā, citi savukārt lieki atdarina vācu valodas vārdus, un rodas tādi vārdi kā izpalikt.

Vēl daži teikumi un labojumi.

– Čečenijā jābeidz militāra spēka lietošana, tad polītisks norēgulējums agri vai vēlu būs sagaidāms (nevis neizpaliks).

– Iebraucot Neretā, nerodas (vai negadās, nevis izpaliek) svešās pilsētās pazīstama situācija, kad jāķeŗ pretimnācējs un jāprasa – kas, kur un kā; Neretā viss ir pašā centrā.

– Runājot par mazvērtīgu filmu izplatīšanos Latvijā, runātājam bija iespēja parādīt ārzemju masu kultūras nevēlamo ietekmi Latvijā, tomēr tieši šā aspekta viņa runā trūka (nevis – tieši šis aspekts viņa runā izpalika).

– Raidījumos par lauksaimniecību dzirdamas dažādas domas un replikas, bet loģiska risinājuma jautājumam nav (nevis – loģisks risinājums jautājumam izpaliek).



Vārda dienas
Alīna, Rūsiņš, Sandris
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».