Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Centrālais notikums?
14.03.2009

Centrālais notikums, definēt nozares, elementāri zābaki, pozitīva intriga, policijas oficieris, lielas potences, planētas iedzīvotāji, perkusiju meistars?

Dzirdami pamatoti iebildumi, ka latviešu valodā pārāk daudz lietojam svešvārdus tādos tekstos, kas domāti parastiem lasītājiem un klausītājiem, nevis kādas šauras nozares darbiniekiem. Joprojām bez vajadzības atdarinām šādus svešvārdu lietojumus pēc krievu valodas līdzības, bet klāt vēl nākuši angļu valodas atdarinājumi. Protams, nav domājams, ka svešvārdus nelietosim nemaz. Bet tie nav jālieto, ja ir pavisam labi, plaši pazīstami vārdi pašā latviešu valodā.

– Baltijas asamblejā centrālais notikums bija robežu jautājums.

– Leipcigas grāmatu izstādes centrālais notikums bija Salmana Rušdija grāmatas parādīšanās.

Abos teikumos svešvārda centrālais vietā der latviešu valodas vārds: galvenais notikums, ievērojams notikums vai kāds cits.

Nevietā svešvārds ir arī šādā teikumā: – Ieradīsies japāņu eksperti, un tad mēs definēsim tās nozares, kuŗās būtu iespējams saņemt neatmaksājamu palīdzību.

Labāk varētu teikt – nosauksim nozares, kuŗās mēs vēlētos saņemt palīdzību, vai – paskaidrosim, kuŗās nozarēs mums vajadzīga palīdzība.

Pavisam dīvains ir šāds teikums: – Mums nav naudas, par ko nopirkt elementārus zābakus. Nav nekādas vainas teikt – parastus zābakus vai vienkāršus zābakus.

Pat intrigu saucam slepenu, ļaunprātīgu darbību kāda savtīga mērķa sasniegšanai. Literātūrzinātnieki sākuši par intrigu saukt arī tādu norisi, kam ir svarīga vieta mākslas darbā. Diemžēl pēdējā laikā no literātūrzinātnes šī nozīme sākusi ieviesties arī citos gadījumos.

Pozitīva intriga radās basketbola sacensību otra posma beigās. Labāk būtu bijis: neparasts stāvoklis, sarežģīti notikumi vai kā citādi.

Latvijā, Lietuvā un citur gan armijā, gan policijā ir virsnieki. Liekas, nav vajadzības tos saukt par oficieriem, kas bieži gadās.

– Uz olimpiskajām spēlēm sūtīja tādus sportistus, kam bija lielas potences. Labāk būtu teikt – lielas spējas vai labas izredzes.

Kopš padomju kosmonautikas pārliecīgas dižošanās laika joprojām pasauli bieži sauc par planētu. Liekas, ka planēta būtu jāpatur astronomiem: – Saules sistēmas iekšējās planētas ir Merkurs, Venēra, Zeme un Marss.

Bet neteiksim: – Pilsētās mitinās vairāk nekā puse planētas iedzīvotāju. Labāk: – vairāk nekā puse pasaules iedzīvotāju.

Sitamos instrumentus izmanto mūzikā dažādos skaņdarbos. Nav vajadzības tos pēc angļu valodas līdzības saukt par perkusiju instrumentiem. Arī sitamo instrumentu spēlētājs nav jāsauc par perkusiju meistaru.



Vārda dienas
Ginta, Gunda, Gunta
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».