Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Palikt
14.03.2009

Nevainojamā latviešu valodā vārdu palikt palaikam lietojam ar nozīmi «saglabāties bez pārmaiņām, turpināt būt tai pašā stāvoklī». Iespējamas arī citas nozīmju nokrāsas. Diemžēl bieži vārds palikt tagad manāms ar nozīmi «kļūt», pret ko iebilduši valodas kopēji.

Jāņa Endzelīna rediģētajā Veltas Rūķes grāmatiņā «Valodas un rakstības jautājumi», kuŗas pēdējais izdevums iznācis 1994. gadā, ir teikts:

«Tautas valodā verbu «palikt» dzird runājam arī ar nozīmi «kļūt», bet literārā valodā, īpaši tur, kur var rasties pārpratums, der šķirt nozīmē «palikt» un «kļūt», piemēram: laiks paliks silts nozīmē: ir silts un paliks tāds joprojām; laiks kļūs silts nozīmē: ir vēss, bet kļūs silts.»

Diemžēl Latviešu literārās valodas vārdnīcas 6. sējuma 1. grāmatā, kas izdota padomju okupācijas laikā 1986. gadā, šāda nozīmes starpība īsti nav ņemta vērā un vairāk par lappusi minēti dažādi piemēri, kuŗos vārds palikt lietots ar nozīmi «kļūt». Žēl, ka šo vārdnīcu arī tagad daudzi lieto kā labas valodas paraugu, un arvien parādās šādi teikumi.

– Deputāti pāriet no vienas partijas frakcijas pie citas, un nevienam nav nekādu iebildumu, bet partija «Saimnieks» pat lielījās, ka frakcija paliek arvien lielāka.

– Pircēji cer, ka Latvijā daudzas ārzemju preces varētu palikt lētākas, jo stājies spēkā brīvas tirdzniecības līgums starp Latviju un Eiropas Savienības valstīm.

– Ja valstu, kam pieder atomieroči, paliks arvien vairāk, neviena lielvalsts vairs nerunās par bruņojuma samazināšanu.

Palikt vietā šais teikumos labāk iederas vārds kļūt vai kāds cits vārds.

– Deputāti pāriet no vienas partijas frakcijas pie citas, un nevienam nav nekādu iebildumu, bet partija «Saimnieks» pat lielījās, ka frakcija kļūst (nevis paliek) arvien lielāka.

– Pircēji cer kā Latvijā daudzas ārzemju preces varētu kļūt (nevis palikt) lētākas, jo stājies spēkā brīvas tirdzniecības līgums starp Latviju un Eiropas Savienības valstīm.

– Ja valstu, kam pieder atomieroči, kļūs (vai būs, nevis paliks) arvien vairāk, neviena lielvalsts vairs nerunās par bruņojuma samazināšanu.

Vēl daži teikumi kopā ar labojumiem.

– Uz sāls iesaiņojuma omulīgi smaidīja pavāra seja: tagad zīmējums kļuvis (nevis palicis) krāsains un labāk pievērš uzmanību.

– Telefona pakalpojumi kļuvuši (nevis palikuši) dārgāki.

– Jo vecāks kļūstu (nevis palieku), jo gudrāks esmu.

Vārdu palikt un kļūt ieteicamās nozīmes zinātājs bija jau Georgs Mancelis; tas redzams šī vācu autora rakstos 17. gadsimtā. Viņa raksti tapuši, ieklausoties tā laika latviešu runā. Arī tagad mums nav vajadzības jaukt šo vārdu nozīmes.



Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».