Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Par katru cenu?
25.04.2009

Atdarinot krievu valodas vārdu savienojumu любой ценой mūsu valodā bez vajadzības izplatījies līdzīgs savienojums – par katru cenu, lai gan mums ir labākas izteikšanās iespējas.

Manāmi šādi teikumi.

– Viena no Krievijas ārpolītikas pamatnostādnēm ir par katru cenu saglabāt krievu kolōnistu lielu skaitu bijušajās padomju republikās.

– Mums jāizraujas no nabadzības, bet ne par katru cenu, jo gribam dzīvot ne vien bagātā Latvijā, bet arī latviskā.

– Latvijā saglabājas padomju laikā izplatīta tieksme par katru cenu likumu apiet ar līkumu.

– Mums ir radies daudz polītiķu, kas par katru cenu grib būt par pirmā lieluma zvaigznēm.

Cenas pieminēšana atgādina tirgošanos. Labāk teiksim citādi.

– Viena no Krievijas ārpolītikas pamatnostādnēm ir katrā ziņā (nevis – par katru cenu) saglabāt krievu kolōnistu lielu skaitu bijušajās padomju republikās.

– Mums jāizraujas no nabadzības, tikai nezaudējot lepnumu (nevis – par katru cenu), jo gribam dzīvot ne vien bagātā Latvijā, bet arī latviskā.

– Latvijā saglabājas padomju laikā izplatīta tieksme, kur vien iespējams (nevis – par katru cenu), likumu apiet ar līkumu.

– Mums ir radies daudz polītiķu, kas, lai plīst vai lūst (nevis – par katru cenu), grib būt par pirmā lieluma zvaigznēm.

Kā redzam, mūsu valodā ir vārdu savienojumi katrā ziņā, tikai nezaudējot lepnumu, kur vien iespējams, lai plīst vai lūst (un vēl citi), kuŗu vietā nav jālieto tikai krieviskais par katru cenu.

Vēl citi teikumi kopā ar labojumiem.

– Partijas mērķis ir strādāt valdībā, tomēr ne par spīti visam (nevis – par katru cenu).

– Daži mūsu polītiķi sprauda mērķi iekļūt Eiropas Savienībā, neņemot vērā nekādus iebildumus (nevis – par katru cenu).

Dažreiz vārdus par katru cenu var izlaist, ja teikumā jau ir citi vārdi, kas izteic to pašu.

– Dažas partijas cenšas tikt pie varas par katru cenu, bez šaubīšanās un bez principiem biedrojoties ar jebkuŗu atbalstītāju, vienalga, vai tas būs Zīgerists vai Kauls.

Labosim.

– Dažas partijas cenšas tikt pie varas, bez šaubīšanās un bez principiem biedrojoties ar jebkuŗu atbalstītāju, vienalga, vai tas būtu Zīgerists vai Kauls.



Vārda dienas
Agija, Aldonis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».