Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Ne tas, ne tur, ne tā?
25.04.2009

Joprojām bieži gadās, ka labus latviešu valodas vārdus lietojam tādos savienojumos, kas nav mūsu valodā parasti, bet ir citu valodu, īpaši krievu valodas atdarinājumi, turklāt bez vajadzības. Pie tam pieder arī virsrakstā redzamie savienojumi. Manāmi šādi teikumi.

– Daudzie atklājušies pretkorupcijas likuma pārkāpumi liecina, ka par deputātiem un ministriem kļuvuši ne tie darbinieki.

– Dziedone Anita Garanča ir mācījusi vokālo mākslu daudzām jauno aktieŗu paaudzēm, bet ne tas ir viņas galvenais darbības virziens.

– Saeimas deputāti dažkārt piedalās likumu ievērošanas kontrolē, tomēr ne tas ir viņu pamatuzdevums.

Latviski runājam citādi.

– Daudzie atklājušies pretkorupcijas likuma pārkāpumi liecina, ka par deputātiem un ministriem nav kļuvuši īstie darbinieki (nevis – kļuvuši ne tie darbinieki).

– Dziedone Anita Garanča ir mācījusi vokālo mākslu daudzām jauno aktieŗu paaudzēm, bet tas nav viņas galvenais darbības virziens (nevis – ne tas ir viņas galvenais darbības virziens).

– Saeimas deputāti dažkārt pārbauda, kā ievēro likumus, tomēr tas nav viņu pamatuzdevums (nevis – ne tas ir viņu pamatuzdevums).

Gadās arī citi nelatviski, krievu valodas stilam līdzīgi vārdu savienojumi – ne tā, ne tur un citi.

– Pieaugušie cilvēki pret bērniem bieži izturas tikai kā pret bērniem un rīkojas ne tā. – Vienmēr var atrast kādu, kas svinīgā sanāksmē nav uzlicis īstu kaklasaiti vai ne tur nostājies.

Labosim. – Pieaugušie cilvēki pret bērniem izturas tikai kā pret bērniem un rīkojas nepareizi (nevis – rīkojas ne tā).

– Vienmēr var atrast kādu, kas svinīgā sanāksmē nav uzlicis īstu kaklasaiti vai nav nostājies īstā vietā (nevis – ne tur nostājies).

Gadās kļūdīties, zvanot pa telefonu, un jādzird nelatviska atbilde: – Jūs ne tur pazvanījās. Būtu jāatbild citādi: – Jūs neesat pareizi piezvanījuši (vai – jūs esat kļūdījušies vai vēl kā citādi, bet neteiksim – ne tur pazvanījāt).

Dzirdami arī šādi teikumi: – Brīžam rodas sajūta, ka esmu piedzimis ne tajā laikā un ne tajā vietā.

Labosim: – Brīžam liekas, ka neesmu dzimis īstā laikā un īstā vietā (nevis – piedzimis ne tajā laikā un ne tajā vietā).



Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».