Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Ļaunuma gradācija
30.11.2007

Ļaunuma gradācija jeb Vai var būt laba un slikta okupācija?

Kāds mūsu radošās inteliģences pārstāvis kādā latviešu laikrakstā iesūtītā vēstulē jautāja: vai varot būt arī laba okupācija?

Ar retorisko jautājumu acīmredzot kungs gribēja atgādināt lasītājiem, ka, viņaprāt, pie mums pēdējā laikā par maz tiekot nosodīta nacistiskā okupācija un viss asums vēršoties pret boļševistisko jūgu.

Temats joprojām nav zaudējis aktualitāti, tālab atļaušos izteikt savu viedokli.

Manuprāt, neviena svešas teritorijas sagrābšana nevar būt laba, tā nodara ļaunumu ne tikai okupētajām tautām, bet arī pašiem okupantiem, tādēļ okupācija var būt tikai – mazāk slikta vai ļoti slikta (arī tai gadījumā, ja tai ir juridisks vai morālisks pamatojums).

Tā, piemēram, amerikāņu un angļu okupācijas zonās pagājušā kara beigās vācu sievietes un pārējie civiliedzīvotāji varēja justies puslīdz droši kaut vai tikai tāpēc, ka minēto armiju karavīriem par eventuāliem varas darbiem draudēja ļoti bargs sods. Kā tai pašā laikā padomju karaspēka ieņemtajā teritorijā ar Staļina un kāda slavena padomju rakstnieka svētību izrīkojās sarkanie «atbrīvotāji», tas mums sen vairs nav noslēpums.

Un vēl kāds salīdzinājums.

Ja krievi un viņu pakalpiņi pēc 1940. gada 17. jūnija pret latviešiem būtu izturējušies tā kā vācieši pret dāņiem, tad šodien Okupācijas muzejā būtu daudz mazāk zāļu, nesalīdzināmi mazāk stendu un eksponātu, nekā tas ir tagad.

Taču ne mazāk svarīgi ir izprast un atzīt problēmas subjektīvo pusi.

Cilvēks, kas cietis tikai vai galvenokārt no hitleriešu ļaundarībām, nekad nespēs ienīst boļševikus ar tādu naida kvēli, kādu tas izjūt pret br­ūnajiem oku­pantiem.

Un otrādi: kurš uz savas ādas izbaudījis sarkano impēristu fiziskās un morāliskās pārestības, tas komunistus nīdīs ar katru savu smadzeņu šūnu, bet pret nacistiem jutīs tikai teorētisku nepatiku. Un latviešu vidū pēdējo nepārprotami ir vairāk nekā pirmo.

Dīvaini, ka nevienam sabiedriskās domas veidotājam tas līdz šim nav ienācis prātā, bet, ja ir, tad – neviens par to nav iedrošinājies runāt.

Bet juridiski visprecīzāk atšķirību starp divām okupācijām formulējis kāds polītiķis no LNNK:

«Vācija Otrajā pasaules karā atšķirībā no PSRS Latvijas valsti nav okupējusi, jo LPSR kā starptautisks tiesību subjekts nekad nav pastāvējusi.»

Olafs Laukmanis


Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Ginta, Gunda, Gunta
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».