Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Reiz manam dēlam
16.07.2008

skolā bija jāraksta sacerējums par tematu «Ko es darītu ja būtu pasaules valdnieks?» Viņš toreiz ļoti emocionāli rakstīja, ka izdarītu tā, ka nebūtu kara. Diemžēl viņš neuzrakstīja, kā viņš to izdarītu, jo ar labo gribu vien ir par maz.

Ja man būtu jāraksta līdzīgs sacerējums, es sāktu ar to, ka ļautu visām nācijām apvienoties. Izņēmums būtu tikai tās nācijas, kas savulaik okupējušas svešas zemes un tur nometinājušas savus pavalstniekus. Tā, piemēram, Krievijai būtu jāsavāc atpakaļ etniskie krievi no bijušajām PSRS republikām, bet Ķīnai no Tibetas jārepatriē uz dzimteni ķīnieši.

Tad es ļautu izveidoties vienotai Kurdistānai, kaut arī Turcija, Irāka un Irāna zaudētu daļu savas teritorijas, vienotai Maķedonijai, kaut arī Grieķija un Bulgārija zaudētu teritorijas. Es ļautu izveidoties vienotai Albānijai, pievienojot tai Kosovu, tāpat Maķedonijas un Serbijas albāņu teritoriju. Es ļautu izveidoties vienotai Ungārijai, pievienojot tai Serbijas, Rumānijas un Slovākijas ungāru teritorijas. Es ļautu izveidoties vienotai Īrijai, pievienojot tai īru apdzīvotos katoļu rajonus Ziemeļīrijā. Līdzīgā veidā turpinot, es nonāktu pie Latvijas. Latvijā pēc padomju laika civīlokupantu repatriācijas es sarīkotu vēlēšanas, lai valsts pilsoņi paši izlemj, ko īsti vēlas. Ja nolemtu saglabāt latviešu Latviju un pakļauties tās likumiem – lai notiek! Ja Latgale vēlētos autonomiju, arī to es ļautu. Ja Daugavpils vēlētos viena pati autonomiju vai pievienoties NVS, arī to es ļautu, jo, atstājot šo krievisko apgabalu Latvijai, neko vairāk par piekto kolonnu Latvija tik un tā neiegūtu.

Bet vai daudzi uz to būtu gatavi? Vai nebūtu tā, ka latvieši nezinātu, kur Daugavpili ar tās nelojālajiem iedzīvotājiem likt, bet ļaut tai iet uz NVS arī nebūtu gatavi?

Edgars Vietalviņš


Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Agija, Aldonis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».