Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Vai «māmiņu algas» ir par lielu?
19.05.2009

Bēbis

Tā kā Latvijas valdība un saeima (apzināti rakstu «saeima» ar mazo burtu - manuprāt, tā nav cienīga, ka tās nosaukumu rakstītu ar lielo) pēdējā laikā lemj par arvien jaunu un jaunu valsts sociālo garantiju samazināšanu, un ir ķērusies klāt arī tam, ko tautā sauc par «māmiņu algām», sāku domāt - vai tiešām šīs «māmiņu algas» ir bijušas par lielu?

Īpaši pārdomas rosināja dažu skaudīgu ļautiņu izteikumi, ka «mūsu laikos (domāti padomju laiki vai 1990.gadi) vispār nekādu prātīgu pabalstu nebija» un ka tādēļ «jaunajiem vecākiem arī neko nevajag - lai tik griež nost». Skumji, protams, ka šādu bērnu pabalstu nebija - tas ir vēl viens padomju varas noziegums pret latviešu tautu, tomēr vai šobrīd ir īstais laiks skaust?

No vienas puses - var jau būt, ka pabalsta samazinājums uz pusi, ja pabalstu formē uz strādājoša vecāka, būtu pašā laikā, bet no otras - noteikt kaut kādus griestus ir, mazākais, neētiski, jo cilvēks taču ir maksājis nodokļus. Arī tiesiskās paļāvības princips prasītu, lai pabalstu piešķiršanas izmaiņas stātos spēkā ne ātrāk, kā 9 mēnešus pēc to pieņemšanas. Nezinīšiem - stāsta, ka aptuveni šādu laiku ilgst cilvēku grūtniecības periods. Nez kādēļ stāšanās spēkā ir plānota aptuveni divus mēnešus no šī brīža. Tik ilgs ir, piemēram, kaķeņu grūtniecības periods. Diemžēl pie varas esošajai kliķei varam vien atgādināt, ka latvieši īsti nav kaķi...

Tomēr pats galvenais, kādēļ pabalstus samazināt nedrīkst, ir fakts, ka latvieši izmirst. Šajā situācijā varētu samazināt bezdarbnieku pabalstus vai jebkuŗus citus pabalstus - tikai ne bērnu pabalstus, ja vien tie veicina latviešu dabisko pieaugumu. Pabalstu «griestu» atcelšana pirms nepilna pusotra gada parādīja, ka tas tiešām veicina dzimstību - līdz ar to šo griestu atkārtota «uzlikšana» ir nekas cits, kā genocīds pret latviešu tautu.

Valdība saka, ka, nosakot «griestus» bērnu pabalstiem, varēšot ietaupīt 20 miljonus latu. Pēc Valsts Kontroles atzinuma Dienvidu tilta būvniecībā tika izšķērdēti 27 miljoni latu. Kas ir svarīgāk - kaut kāds šķībs tilts vai latviešu tautas izdzīvošana?


Alvils Bērziņš

Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».