Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Andrejs Kavacis «Baltu senvēsture»
21.05.2009

Pats ievziedu skurbuma viducis 17. maijā pulcēja klausītājus uz prāvesta Andreja Kavača priekšlasījumu «baltu senvēsture». Šis priekšlasījums bija īpaši interesants ar to, ka tajā neizskanēja parastā mācību grāmatās atrodamie secinājumi par mūsu senāko vēsturi. Piemēram, reti kuŗš zina, ka mūsu senčiem bija sava īpašā rakstība – mezglu raksts.

Priekšlasījumā sākumā A.Kavacis pastāstīja par savu grāmatu «Baltu senvēsture», uz kuŗas vāka redzams šis senais raksts. Grāmatas tapšanas vēsturē viņš stāstīja par unikālo mantojumu, kas piederējis viņa brālēnam, – gan par šīm rakstu zīmēm, gan arī mezglu rakstu. Jāpiebilst, ka mūsdienu vēsturnieki gan par šo mantojumu, gan citiem pierādījumiem, izvēlas klusēt, jo tas gadiem ilgi mācīto vēsturi pamatīgi izmaina un rada lielas neērtības.

Runājot par pašu rakstību, A. Kavacis pastāstīja, ka šī rakstība ir ļoti līdzīga daudzām senajām rakstībām – etrusku, krētiešu un citām. Šāda sagadīšanās nav nejauša. Tāpat arī stāstot par valodas izloksnēm, tiek doti nepārprotami piemēri, kas norāda uz mūsu valodas senatnīgumu.

Pieskaroties tēmai par mūsu senču reliģijas izpratni, tūliņ prātā nāk vienmēr pieminētais pagānisms un sākotnējās kristietības ieviešanas neveiksmes tiek skaidrotas ar mūsu senču pārlieku lielu tumsonību. Nekur nav izskanējusi doma, ka patiesībā šiem reliģijas ieviesējiem nebija nekā, ko viņi būtu varējuši mūsu senčiem iemācīt, tā kā viņi ticējuši mūžīgajai dzīvei un dzīvi centušies dzīvot pēc stingriem likumiem, lai savu dzīvi turētu tīru un neaptraipītu.

Pēc priekšlasījuma bija iespēja arī uzdot dažādus jautājumus. Visvairāk, protams, tika jautāts par to mūsu vēstures daļu, kuŗā esam bijuši gan zem vācu, gan zem krievu jūga. Neizpalika jautājumi par mūsdienām, gan par nākotnes iespējām, gan valdības darbu un mūsdienu baznīcas darbu.

Nobeigumā vēlreiz jāatceras A. Kavača vārdi: «Sargāsim savas tautas godu, un arī Dievs mums palīdzēs!»

Priekšlasījuma ierakstu (dvd) būs iespējams iegādāties biedrības birojā un mājas lapā. Tie, kuŗiem ir vēlēšanās vairāk izzināt, var meklēt A. Kavača grāmatu «Baltu senvēsture» (pieejama grāmatnīcās). Iesakām arī A. Kavača grāmatu «Cilvēks vēstures vējos», kuŗā aprakstīta autora dzīves gājums, saistībā ar vēsturiskiem notikumiem. Neliels ieskats mūsu senajā rakstībā pieejams arī mūsu rakstu krājuma izdevumā «Latvietis» (2006. gada maija–jūnija izdevums), kuŗu var pasūtīt sadaļā E–grāmatnīca.

Baiba Eichenberga






Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Nameda, Ritvaldis, Visvaldis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».