Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Otrā Pasaules kara upuru atceres dienu pieminot
12.05.2010

«Miers tiem, kas kaujās uzvarēti
Lepnās galvas atkal lejup sver!
Miers, lai tiem, kas tik daudz cerējuši
Un kam laime tomēr nepieder.»

L. Breikšs

Ir vēls 9. maija vakars, kura klusumu pārrauj artilērijas apšaudei līdzīga dārdoņa. Liekas, ka tūlīt sekos mežonīgie bļāvieni; «Urrā, za Staļinu, za roģinu. Urrā!» Bet stiklu trīsas logos ir tikai senas atmiņas un māns. Pāri naksnīgajai Jelgavai gaisā uzvijas krāšņu raķešu virknes, un Latvijas radio informē, ka «Uzvaras dienas» svinībās Rīgā pie pieczvaigžņu pieminekļa piedalījušies ap 20000 dalībnieku. Polijas delegācija nolikusi ziedus Polijas tautas traģēdijas vietā Katiņā. Krievijā grandiozā mērogā visās pilsētās un pat sādžās ar lielu entuziasmu atzīmētas vienas no abām 2. Pasaules izraisītājām valstīm - PSRS nodevību pret savu un citām pasaules tautām, Austrumeiropas un Baltijas valstu okupāciju, kā arī uzvara pār savu bijušo sabiedroto, kas prasījusi neskaitāmus militāros un civilos upurus visā pasaulē.

Mums, visiem Latvijas iedzīvotājiem sava Katina ir visa Latvija ar Baigo gadu, Liteni, neskaitāmiem deportētajiem, nobendētajiem padomju varas upuriem, bēgļu pamestajām mājām, iznīcinātajām latviešu leģionāru un vācu karavīru apbedījumu vietām. Tās iespēju robežās pārbedītas 2. PK kritušo brāļu kapos. Mums tie ir Lestenē un Rīgas Brāļu kapos. Bet velti gaidīt televīzijā un citos plašsaziņas līdzekļos informāciju par lielo tautas saietu 8. maijā Lestenes brāļu kapos, kas liecināja, ka nav aizmirsta viņu varonībā nežēlīgajās kaujās pret pasaules lielāko ienaidnieku komunismu. Līdz ar daudziem atceres dienas sarīkojuma dalībniekiem no visiem Latvijas novadiem svinīgajā ceremonijā un dievkalpojumā piedalījās arī BS štaba bataljons un orķestris, latviešu nacionālo karavīru un partizānu organizācijas, Saeimas deputāti A. Pabriks, I. Rībena un P. Tabūns.

Atzinība jāizsaka studentiem no LLU, studentu korporācijas «Ventonia» delegācijai, kas godināja korporācijas 2. PK kritušos ar savām krāsām un karogu.


Jelgavā, 2010. gada 9. maijā
Aldis Hartmanis

Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Georgs, Jurģis, Juris
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».