Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Piedauzīgā pagātne
13.11.2010

Francijas Nacionālās Frontes delegācija Latvijā uzturējās no 17. līdz 20. novembrim kā apvienības «Tēvzemei un Brīvībai» viesi. Tā tikās arī ar Aizsargu organizācijas vadību, latviešu uzņēmēju klubu «Saime» un uz Rīgu speciāli atbraukušajiem Lietuvas Nacionālās Līgas jeb Tautininku partijas pārstāvjiem. Rīgas Domē viņus pieņēma izpilddirektors Andris Grīnbergs. I8.novembrī viesi nolika ziedus pie Latvijas Republikas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes kapa, pie Gunāra Astras kapa un Brāļu kapos, bet dienu vēlāk – pie Brīvības pieminekļa, bet 19. novembrī piedalījās Nacionālo Karavīru apvienības Vidzemes priekšpilsētas konferencē.

Francijas Nacionālās frontes (FNF) sastāvā 3 simpātiski un komunikabli kungi (attēlā no kreisās puses: J. Sinka, Pjērs Viāls, Bruno Megrē. No labās puses: M. Grīnblats, Ibērs Faijārs):

Bruno Megrē (Bruno Megret) NF priekšsēdētāja vietnieks, Eiroparlamenta deputāts, biedrības Francija – Lietuva goda priekšēdētājs;

Pjērs Viāls (Pierre Vial) NF biroja loceklis, Lionas universitātes vēstures profesors, rakstnieks;

Ibērs Faijārs (Hubert Fayard) B. Megrē palīgs un vēlēšanu kampaņas direktors, biedrības Francija – Lietuva priekšsēdētājs.

Nacionālo Fronti sauca par fašistiem. Kādi viņi «fašisti», paši varēsiet secināt no turpmākā. Savukārt, kādi Latvijā ir «nacionālisti», var spriest no tā, ka par FNF delegācijas vizīti vairāk neviens neinteresējās, kaut arī informācija par to presē bija.

Tālāk seko B.Megrē stāstījums (ar viņa biedru papildinājumiem) iebraukšanas dienā – 17. novembra vakarā. Mēs esam ļoti priecīgi būt Latvijā vairāku iemeslu dēļ. Latvija ir valsts, kurai pēdējo gadu laikā mēs esam pievērsuši lielu vērību, jo mums kopīga vēlme pēc nacionālās identitātes un cīņa pret komunismu. Mums ir prieks būt šeit Latvijas nacionālo svētku dienā...

«Mēs domājam, ka Francijai galvenokārt jānodarbojas ar savu nacionālo identitāti. Tāpat kā jūsu valstī. Īpaši tāpēc, ka mēs nevaram paredzēt notikumus Krievijā. Tāpēc Francijai būtu vairāk nekā šobrīd jāizrāda rūpes un interese par to, kas notiek Latvijā.»

Pašreizējo Eiropas kopienu FNF uzskata par bīstamu, jo tā cenšas sagraut nācijas, mēģina radīt telpu bez robežām.

Ideju, kuru izteicis Lepēns «Visu zemju nacionālisti, apvienojieties!» un kuru attīstīja latviešu kolēģi: «Kristīgajiem demokrātiem, sociāldemokrātiem un liberāļiem ir savas internacionāles. Jāsāk apvienoties arī Eiropas nacionālistiskām partijām un jāveido Nacionālistu Internacionāle. Jāsāk ar Lietuvu, Latviju un Igauniju. Jo Rietumeiropā vārds «nacionālists» ir lamuvārds.»


(«Tēvzemei un Brīvībai» 01.12.94.)

Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Alīna, Rūsiņš, Sandris
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».