Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


2011. gada 7. februāris - «Latvieti, cieni sevi, runā latviski», un ne tikai runā, arī domā latviski!
07.02.2011

Bez valodas vēl ir arī citi vienai tautai piederošus cilvēkus vienojoši faktori. Tie ir: kopējas tradīcijas, kopējas gara mantas, kopēja reliģija un citi. Svarīga ir arī vienas tautas, kaut tāla, bet tomēr – asinsradniecība. Līdzīgi, kā brāļus un māsas tuvina piederība pie vienas ģimenes arī vienas tautības cilvēkus tuvina piederība vienai tautai. No tā izriet, ka tauta – tā ir liela ģimene. Katrai tautai ir savādākas asinszīmes līdz ar to savādāks raksturs, miesas būve un izskats.

Kā koks, kas ar saknēm ieķēries zemē gūst no tās dzīvības sulu, tā arī tauta smeļ savai pastāvēšanai un izdzīvošanai nepieciešamos spēkus no zemes, ko tā apdzīvo.

Daba tā ir iekārtojusi, ka ikviens cilvēks pieķeras tai apkārtnei kur tas dzīvo. Un ja to izrauj no šiem pierastajiem apstākļiem tad bieži tas citā vidē neizdzīvo un iet bojā. Ne vienmēr mirst fiziski, bet garīgi gandrīz vienmēr.

Latvieši ir tāda tauta, kura nebrīvē nevairojas un ja tiem atņem viņu ierasto vidi, to pārveido, tad tauta sāk izmirt. Un tomēr tautā var atrast arī tādus, kuri neatzīst vajadzību turēties pie savas tautas. Viņi uzskata, ka cilvēkam jātiecas tikai pēc personiskiem labumiem un vai tāda tauta ir vai nav neesot svarīgi. Un tādi cilvēki loģiski neatzīst nekādus pienākumus pret savu tautu un tēviju. Arī pret savu ģimeni tie neizjūt nekādas godājamas jūtas.

Viņu dzimtene ir tur, kur viņu koferis. Un ja tautai klājas grūti viņi ātri vien pārcelsies uz dzīvi citur, kur labklājība vieglāk sasniedzama. Tautas liktenis tiem ir vienaldzīgs. Viņi sludina, ka nav svarīgi kādai tautība cilvēks pieder, galvenais lai būt labs cilvēks. Ar vārdu «labs» tie saprot «man izdevīgs, man noderīgs». Un šādi domājot tie bieži kļūst par laupītājiem. Viņi ņem, to, kas viņiem patīk, viņi atņem citiem, to ko iekārojuši. Un kad kādā vietā vairs nav ko ņemt, vai ir pārāk grūti atņemt, tad iet tur, kur to darīt vieglāk. Cilvēki ar šādiem uzskatiem ir bīstami. Tie ir pasaules pilsoņi, jeb kosmopolīti.

Raidījumā piedalās Latvijas Ordeņu brālības valdes priekšsēdis Jānis Rožkalns un Alvils Bērziņš. Raidījumu vada Leonards Inkins.

Raidījumu iespējams noklausīties šeit:

Ir iespējams lejuplādēt arī MP3 datni, nospiežot šeit.



Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Agija, Aldonis
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».