Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Vēstule Rīgas Domei
12.03.2014

 Vēstule Rīgas Domei:
 
 

Rīgā, 2014. gada 5. martā

Rīgas Domei

   Pašā Rīgas centrā ir Gogoļa iela – 1902. gadā, Krievijas cara valdīšanas laikā, nosaukta Ukrainas izcelsmes rakstnieka Nikolaja Gogoļa vārdā. Nikolajs Gogolis, lai arī ukraiņu izcelsmes un pasaulē pazīstams kā slavens rakstnieks, vēsturiski zināms arī kā cilvēks, kuŗš dziļi ticējis Krievijas caru un Krievijas Pareizticīgās baznīcas dievišķajai misijai pasaulē. Citiem vārdiem, bijis lielkrievu imperists.
   Tā kā N. Gogolim nav nekāda sakara ar Rīgu, biedrība «Latvietis» nesaskata iemeslu, lai viena no galvenajām Rīgas ielām būtu nosaukta kvēla Krievijas imperiskās polītikas atbalstītāja vārdā, neraugoties uz Gogoļa ukrainisko izcelsmi. Tā vietā ierosinām Gogoļa ielu pārsaukt Ukrainā cienīta cilvēka, ukraiņu dzejnieka un dziesminieka Tarasa Ševčenko vārdā.
   Ja šāda nosaukuma maiņa Rīgas Domei nešķiet pieņemama, Gogoļa ielu iespējams pārdēvēt ukraiņu brīvības cīnītāja Stepana Banderas vārdā. Stepans Bandera visu savu dzīvi veltījis Ukrainas valstiskuma izveidošanai un nostiprināšanai, ciešot gan no poļu, gan vācu nacistu, gan krievu represijām. Pēdējo sūtīts slepkava viņu arī nogalināja.
   Tarass Ševčenko un Stepans Bandera – viens ir ukraiņu dzejnieks, otrs – brīvības cīnītājs. Abi ir cienīti ukraiņu tautā un, ņemot vērā Krievijas agresiju Ukrainā, aicinām Rīgas Domi atteikties no lielkrievu imperistu slavināšanas un pārdēvēt Gogoļa ielu kāda patiesi cienījama ukraiņa vārdā.

Biedrības «Latvietis» priekšsēdis

Alvils Bērziņš
 


Komentāri

Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».