Latvietis

Autorizācija
Lietotājs:
Parole:
 
 

Kas valda valodu, valda prātu

Būt latvietim


Aicina morāli atbalstīt Daini Rūtenbergu
23.01.2015

Informāciju sagatavoja Ieva Brante.

Juriste Ieva Brante aicina ar savu klātbūtni morāli atbalstīt rīdzinieku Daini Rūtenbergu tiesas sēdē, kas notiks pirmdien, 26.janvārī, Rīgas Centra rajona tiesā Abrenes ielā 3, plkst. 10.00, 16.telpā.

Tiesa pirmdien sāks skatīt Krievijas pilsoņa, Maskavas iedzīvotāja Staņislava Razumovska un Latvijā dzīvojošās Ksenijas Ovsjaņņikovas prasību pret Daini Rūtenbergu par Krievijas Federācijas karoga bojāšanu. Nodarītais zaudējums aprēķināts 15 eiro apmērā, bet Razumovskis uzskata, ka tiesai vēl jāpiedzen no Rūtenberga 60 eiro - transporta izdevumi no Maskavas uz Rīgu un atpakaļ, jo viņam esot bijis jābrauc pēc jauna karoga.

Kriminālprocess pret Rūtenbergu sākts par huligānismu, kas saistīts ar mantas tīšu bojāšanu - pēc Krimināllikuma 231. panta 2. daļas, kurā par minētajiem pārkāpumiem iespējamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem vai īslaicīga brīvības atņemšana, vai piespiedu darbs, vai naudas sods un policijas kontrole uz laiku līdz trim gadiem.

Kā zināms, pagājušā gada 10.martā, pa ceļam uz mājām, Dainis Rūtenbergs Rīgas centrā pie ieraudzījis piketētāju pūli pie Eiropas mājas Aspazijas bulvārī, kas ar Krievijas karogiem un Georga lentītēm rokās izkliedza saukli: "Rossija, Rossija!" Tas bija Latvijas Krievu savienības organizētais pikets "Krimas atbalstam". Piketu bija atļāvusi Rīgas Dome (RD), tajā piedalījās arī minētais Krievijas pilsonis. Rūtenbergs, redzot notiekošo, bija ļāvies spontānām emocijām. "Man nav jāklausās šādi saukļi un jāpieņem Krievijas karogu un Georga lentīšu vicinātāji! Diemžēl Rīgas dome atbalsta šo cirku un visatļautību Rīgas ielās. Tāda pati bija krievu uzvedība Krimā un, brīvi pieļaudami to arī Latvijā, mēs ļaujam viņiem iedurt dunci sev mugurā,", vēlāk žurnālistiem skaidroja Rūtenbergs. Viņa mērķis gan nav bijis karogu sabojāt, viņš tikai vēlējies izraut to no piketētāja rokām un aizvākt, bet karoga kāts izrādījies tik trausls, ka satverot pārlūzis.

Ieva Brante saka, ka sāp sirds un satrauc attieksme pret cilvēku, kas ļāvies mirkļa emocijām, bet nodarītajā nav noziedzīga nodarījums sastāva: "Mēs ļaujam savā valstī rīkot demokrātiju graujošus piketus un vēlamies sodīt cilvēku par to, ka viņš nav spējis apvaldīt savas patriotiskās jūtas. Ar RD atbalstu "likuma ietvaros" notiek provokatīvs pasākums, kura drošai un netraucētai norisei tiek piesaistīti Rīgas pašvaldības policijas spēki. Protams, tas notika vārda brīvības aizsegā, lai it kā atbalstītu "tautas pašnoteikšanās tiesības", lai gan jau tobrīd bija labi zināms, ka Krimas referendums notiks Krievijas okupācijas karspēka klātbūtnē."

"Protams, lai vērotu tiesas sēdi, jāievēro zināmi noteikumi, tas nav pikets, kurā savu atbalstu var paust skaļi. Tiesas darbu traucēt nedrīkst. Tomēr domāju, ka klusējošu cilvēku klātbūtne ar piespraustām sarkanbaltajām lentītēm būs morāls atbalsts Dainim Rūtenbergam, kas pirmdien stāsies tiesas priekšā kā apsūdzētais", skaidro juriste.


Papildu informācija:
Ieva Brante
ieva@brante.lv
26031999

Komentāri
Helena Lase  23.01.2015 22:39:38
Es nesaprotu, kāpēc Maskavas iedzīvotājs drīkstēja "staigāt" pa Rīgu ar Krievijas karogu, un Rīgas pašvaldības policija neko nedarīja, lai to novērstu. Kādas tiesības bija Rīgas iedzīvotājai "staigāt" ar Krievijas karogu pa Rīgu? Ko domā Latvijas Republikas juristi par policijas rīcību un par ierosināto kriminālprocesu?


Komentārus pievienot var tikai reģistrētie lietotāji. Lūdzam autorizēties (lapas kreisajā malā) vai reģistrēties.


Vārda dienas
Fanija, Vēsma
 
  Versija 2.4.9. © 2005-2017 Biedrība «Latvietis». Visas šī darba tiesības aizsargātas.
Materiālu publicēšana bez saskaņošanas ar mājaslapas īpašnieku aizliegta. Jautājumu un ieteikumu gadījumā lūdzam sazināties ar biedrību «Latvietis».